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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  16/01/2013
Data da última atualização:  03/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  IKEDA, A. C.; BASSANI, L. L.; ADAMOSKI, D.; STRINGARI, D.; CORDEIRO, V. K.; GLIENKE, C.; STEFFENS, M. B. R.; HUNGRIA, M.; GALLI-TERASAWA, L. V.
Afiliação:  ANGELA CRISTINA IKEDA, UFPR; LUCIANA LANGE BASSANI, UFPR; DOUGLAS ADAMOSKI, UFPR; DANYELLE STRINGARI, UFPR; VANESSA KAVA CORDEIRO, UFPR; CHIRLEI GLIENKE, UFPR; MARIA BERENICE REYNAUD STEFFENS, UFPR; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; LIGIA VITORIA GALLI-TERASAWA, UFPR.
Título:  Morphological and genetic characterization of endophytic bacteria isolated from roots of different maize genotypes.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Microbial Ecology, New York, v. 65, n. 1, p. 154-160, 2013.
ISSN:  0095-3628
DOI:  10.1007/s00248-012-0104-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Maize is one of the most important crops worldwide, and in Brazil, the state of Paraná stands as its largest producer. The crop demands high inputs of N fertilizers, therefore all strategies aiming to optimize the grain production with lower inputs are very relevant. Endophytic bacteria have a high potential to increment maize grain yield by means of input via biological nitrogen fixation and/or plant growth promotion, in this last case increasing the absorption of water and nutrients by the plants. In this study, we established a collection of 217 endophytic bacteria, isolated from roots of four lineages and three hybrid genotypes of maize, and isolated in four different N-free culture media. Biochemical?comprising growth in different carbon sources, intrinsic tolerance to antibiotics, and biochemical tests for catalase, nitrate reductase, urease, and growth in N-free media in vitro?and genetic characterization by BOX-PCR revealed great variability among the isolates. Both commercial hybrids and homozygous lineages were broadly colonized by endophytes, and sequencing of the 16S rRNA gene revealed the presence of bacteria belonging to the genera Pantoea, Bacillus, Burkholderia,andKlebsiella.Qualitative differences in endophytic colonization were detected between lineages and hybrid genotypes.
Thesagro:  Fixação de nitrogênio; Milho.
Thesaurus Nal:  Corn; Nitrogen fixation.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO34077 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  08/09/2020
Data da última atualização:  11/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LIMA, J. R.; SOUZA, A. C. R. de; MAGALHAES, H. C. R.; PINTO, C. O.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; ARTHUR CLAUDIO RODRIGUES DE SOUZA, CNPAT; HILTON CESAR RODRIGUES MAGALHAES, CNPAT; CLAUDIA OLIVEIRA PINTO, CNPGL.
Título:  Pequi kernel oil extraction by hydraulic pressing and its characterization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 2020, v. 42, n. 5, e-456.
Descrição Física:  Extração de óleo de amêndoa do Pequi por prensagem hidráulica e sua caracterização.
DOI:  http://dx.doi.org /10.1590/0100-29452020456
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The seed by-products of pequi pulp processing have a kernel in its core which is not used due to the difficulty of its extraction from the spinous endocarp. However, this kernel has high quality oil which can be used for human consumption. Thus, the kernel and the oil composition as well as the conditions to obtain the kernel oil by hydraulic pressing were evaluated in this study. The kernel showed high lipid content (55.76%), therefore being a good source for obtaining oil. The oil extraction by hydraulic pressing presented a higher yield at 5.5 tons to 6.0 tons of force and 9% to 10% moisture. Oil recovery was 75%. The pequi kernel oil showed low acid (0.17 mg KOH/g) and peroxide (1.22 mEq O2/kg) values. The kernel oil also presented high levels of oleic acid (42.47%). The results indicate that the kernel oil extraction is an alternative form for using seeds to increase the producer/processor income and to decrease residue volumes in the pequi processing industry.Index terms:Caryocar coriaceum, Lipid, Oil recovery, Oil yield.
Palavras-Chave:  Lipid; Lipídeo; Oil recovery; Oil yield; Recuperação de óleo; Rendimento em óleo.
Thesaurus NAL:  Caryocar coriaceum; Food technology.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215816/1/Pequi-oleo-prensageme456.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16498 - 1UPCAP - DDART20077
CNPGL25161 - 1UPCAP - DD
CTAA15017 - 1UPCAP - DD
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